863 gemeenten

Een bezoek aan alle 863 gemeenten van Nederland – 1972

In elke gemeente fotografeerde Wim Gijzen zich met een panoramacamera op statief, bij het gemeentebord. In het dorp of de stad kocht hij twee ansichtkaarten, verstuurde er één naar de toenmalige Rotterdamse Kunst Stichting (die het project mogelijk maakte) en hield er één zelf. De winkel waar hij de kaarten kocht werd gefotografeerd, zoals ook de brievenbus waarin hij de kaart postte.

Per gemeente leverde dat een panoramafoto, twee ansichtkaarten - één met de afbeelding en één met de adreskant en postzegel - plus een foto van de winkel en de brievenbus. En zo zijn ze, opgeplakt op papier, alle 863 ingelijst, formaat h 34,5 x br 26 cm. In het verlengde van een aantal eerdere projecten wilde hij op die manier Nederland tekenen.

NL ontwerp ontwierp in nauw overleg met Wim en Marc Gijzen, de 710 pagina's softcoverboek, 24,2 x 32,7 cm en een luxe editie in foedraal met nadruk van gebruikte wegenkaart.

Expositie van project in Kunsthal, Rotterdam voorjaar 2015.
Het kunstwerk is nu in bezit van de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.
Uitgegeven door VanSpijk/Rekafa Publishers bv, Venlo in samenwerking met Verbeke Foundation en Stichting CLIO, Rotterdam.

Blader door het boek: https://www.youtube.com/watch?v=zBxHQhMPwus&sns=em

Visit Site →

2015-03-14 18.30.19 Luxe uitvoering in foedraal en originele landkaartgijzen.spread2gijzen.spread1